Ajax ontsnapt in Sittard dankzij sterke tweede helft

6 aug 2022, 18:31

Ajax is het seizoen van de Eredivisie met een benauwde zege begonnen. De landskampioen rekende na een belabberde eerste helft na rust af met Fortuna Sittard (2-3), dat in problemen kwam nadat trainer Alfred Schreuder tweemaal had gewisseld.

De opvolger van Erik ten Hag hield Perr Schuurs en Steven Berghuis na rust aan de kant voor Davy Klaassen en Brian Brobbey. Dusan Tadic, gestart als spits, nam de rol van aanvallende middenvelder op zich. Daley Blind, begonnen op het middenveld, keerde terug centraal achterin.

Met een echte spits als Brobbey in de gelederen en de hardwerkende Klaassen op het middenveld ging Ajax veel makkelijker voetballen. De bezoekers hadden in tweede helft slechts 6 minuten nodig om vanuit een achterstand op voorsprong te komen. Kenneth Taylor schoot Ajax in de 48e minuut op gelijke hoogte en Devyne Rensch maakte in de 51e minuut de 1-2. Brobbey leek het duel na ruim een uur al te beslissen (1-3), totdat de ingevallen Turkse spits Burak Yilmaz het in de slotfase met zijn eerste treffer in de Eredivisie nog even spannend maakte.

Remko Pasveer keerde terug onder de lat bij Ajax. Hij kreeg van trainer Alfred Schreuder de voorkeur boven Jay Gorter, die afgelopen zaterdag schuld had aan minimaal twee treffers van PSV in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Met Pasveer in het doel kreeg Ajax vorig seizoen vier doelpunten tegen in 21 competitiewedstrijden. De ervaren doelman werd in Sittard al na 6 minuten gepasseerd. Steven Bergwijn verloor de bal om het middenveld en Paul Gladon kon de eerste treffer van het nieuwe seizoen in de Eredivisie maken omdat Schuurs verkeerd opgesteld stond (1-0).

Ajax miste de geschorste Edson Álvarez en Calvin Bassey in het zuiden van Limburg. Schuurs startte in het centrum van de defensie tegen zijn oude club en Blind begon op het middenveld, waar opnieuw geen plaats was voor Klaassen. Bij Fortuna Sittard was Yilmaz nog onvoldoende fit voor een plek in de basisformatie. De 37-jarige spits verraste deze zomer door transfervrij van Lille OSC naar Fortuna SIttard te vertrekken. Hij scoorde anderhalf jaar geleden nog driemaal voor Turkije tijdens een duel met Oranje (4-2) in de WK-kwalificatie. Yilmaz mocht na 66 minuten invallen en maakte het duel in de 87e minuut nog even spannend door een vrije trap achter keeper Pasveer te schieten.