Ajax officieus kampioen na zege op AZ

25 apr 2021, 16:25

Officieel moet Ajax nog minimaal een weekje wachten, maar de club uit Amsterdam kan de landstitel niet meer ontgaan. De koploper won een aantrekkelijk duel met AZ (2-0) en kan alleen nog in theorie achterhaald worden door PSV.

Ajax heeft een voorsprong van 12 punten op de nummer 2 uit Eindhoven, met nog vier competitieduels te spelen. Op basis van een beter doelsaldo van maar liefst 33 treffers mogen de Amsterdammers zich officieus kampioen noemen. De 35e landstitel is een feit als Ajax komende zondag minimaal gelijk speelt tegen FC Emmen.

AZ raakte door de nederlaag achterop in de strijd om de tweede plaats van de Eredivisie, die recht geeft op deelname aan de voorronden van de Champions League. PSV heeft nu 3 punten meer en een beter doelsaldo dan de formatie uit Alkmaar.

Davy Klaassen was de grote man in de ArenA, waar het aanwezige publiek alvast een voorschot nam op de titel. Hij tekende in de 66e minuut voor de openingstreffer, na een slim overstapje van Sébastien Haller en bepaalde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de eindstand op 2-0.

Op basis van de kansen die beide ploegen kregen, was het een klein wonder dat er maar twee doelpunten vielen. De zege van Ajax was wel verdiend. Vooral na rust was niet te zien dat de winnaar van de KNVB-beker de afgelopen twee weken diep is gegaan tegen AS Roma, Vitesse en FC Utrecht, terwijl AZ met 15 dagen rust aan het duel mocht beginnen.

Ajax startte furieus, aangemoedigd door 7500 fans op de tribune. Eindelijk waren ze weer welkom in de Johan Cruijff ArenA. Dat was te horen ook. Sébastien Haller was dicht bij de openingstreffer, maar kopte op het lichaam van keeper Marco Bizot. Nicolás Tagliafico punterde de bal net over het doel. AZ had het lastig in de openingsfase, maar verscheen na een kwartier steeds vaker voor het doel van de thuisploeg. Teun Koopmeiners schoot vanaf afstand rakelings naast en keeper Maarten Stekelenburg voorkwam dat Calvin Stengs en Albert Gudmundsson scoorden.

In de tweede helft werd Ajax sterker en sterker, met de openingstreffer van Klaassen als logisch gevolg. De middenvelder maakte alweer voor de negende keer dit seizoen de 1-0. Hij tekende in de slotminuut ook voor de 2-0, tot grote blijdschap van de fans op de tribune. "We zijn kampioen", zongen ze.