Ajax kent geen enkele moeite met sc Cambuur

5 feb 2023, 14:13

John Heitinga heeft Ajax ook in zijn tweede wedstrijd als trainer van de hoofdmacht naar een overwinning geleid. Bij degradatiekandidaat SC Cambuur ging het een stuk makkelijker (0-5) dan vorige week bij Excelsior (1-4). Zo verkleinde Ajax de achterstand op koploper Feyenoord tot 2 punten, maar de rivaal komt vanaf 14.30 uur nog wel in actie tegen PSV.

Ajax, dat in dezelfde formatie begon als vorige week tegen Excelsior, gaf tegen Cambuur heel wat minder kansen weg dan vorige week in Rotterdam. Daar kwamen bij vlagen nog soepel lopende aanvallen bij, die zeker in het begin de nodige kansen opleverden.

In de 16e minuut was het voor het eerst raak. Na een fraaie combinatie kreeg de weer als spits opgestelde Dusan Tadic de bal van Davy Klaassen in het strafschopgebied. De Servische aanvoerder van Ajax maakte oog in oog met Cambuur-doelman Robbin Ruiter geen fout. Ajax ging door met combineren en had daarbij nauwelijks last van de vele Cambuur-verdedigers. Steven Bergwijn miste enkele kansen.

De ploeg van Heitinga, die deze week hoorde dat hij het seizoen mag afmaken als opvolger van de ontslagen Alfred Schreuder, kwam 10 minuten voor rust alsnog verdiend op 2-0. Een afgeslagen schot kwam bij Mohammed Kudus terecht, die zijn tegenstander mooi uitspeelde op de achterlijn. De Ghanees gaf voor op Steven Berghuis die van dichtbij inkopte.

Pas vlak voor rust stelde de thuisploeg van trainer Sjors Ultee daar iets tegenover na een fout van Edson Álvarez. Silvester van der Water kwam vrij voor Ajax-doelman Gerónimo Rulli, maar het schot ging hoog over. Cambuur, dat dit Eredivisieseizoen op eigen veld alleen van PSV won en verder alles verloor, kreeg regelmatig gefluit te horen van het eigen publiek.

Cambuur had in de tweede helft geen kans om terug te komen in de wedstrijd. Berghuis schoot in de 64e minuut van afstand raak voor de 3-0. Het gaf Heitinga de gelegenheid om veel te wisselen. De 16-jarige Jorrel Hato maakte zijn competitiedebuut. De ingevallen Brian Brobbey scoorde in de slotfase nog twee keer.

Ajax is met 40 punten in ieder geval voor even terug in de top 3. Nummer 2 AZ heeft 41 punten, het als vierde geklasseerde PSV 38. Cambuur blijft door de volgende thuisnederlaag volop in degradatiezorgen verkeren. FC Groningen heeft onderaan de ranglijst evenveel punten, maar speelt nog thuis tegen FC Twente.