Ajax deelt punten met NEC na laat doelpunt in blessuretijd

18 feb 2024, 16:21

Ajax heeft een toch al slechte week in mineur afgesloten. De club uit de hoofdstad verspeelde in blessuretijd een zege op NEC (2-2). Dat kon er nog wel bij, na een nederlaag tegen sc Heerenveen (3-2) en gelijkspel tegen Bodø/Glimt (2-2).

Ajax blijft de nummer 5 van de ranglijst, nu met 3 punten minder dan AZ. Beide ploegen ontmoeten elkaar komende zondag in Alkmaar.

Trainer John van 't Schip koos toch weer voor een andere basisformatie, na ondermaatse optredens tegen sc Heerenveen en Bodø/Glimt. Hij hoopte dat zijn ploeg met Benjamin Tahirovic als controlerende middenvelder minder kansen zou weggeven. De Bosniër kreeg de voorkeur boven de aanvallend ingestelde Chuba Akpom.

Een andere wijziging was noodgedwongen. Steven Berghuis was niet ongeschonden uit de krachtmeting met Bodø/Glimt gekomen. Hij richt zich op de return van donderdag met de Noren en het uitduel met AZ. Niet Carlos Forbs, aangetrokken voor 14 miljoen euro, maar de 19-jarige Jaydon Banel mocht Berghuis vervangen.

Banel had in de 7e minuut een rol in de openingstreffer. Hij schoot de bal via het lichaam van Brian Brobbey in het doel (1-0). Het was het enige gevaarlijke moment voor rust voor het doel van keeper Jasper Cillessen. Ajax leek zo bang om balverlies te lijden dat het zonder de geblesseerde vleugelspitsen Steven Bergwijn en Berghuis nauwelijks de diepte zocht.

NEC vond veel makkelijker de vrije man en kreeg twee aardige mogelijkheden. Bart van Rooij schoot de bal hard op Diant Ramaj, de doelman van Ajax die met een snelle reflex ook voorkwam dat Sontje Hansen gevaarlijk werd.

Hansen, opgeleid door Ajax, gaf zijn directe bewaker Tristan Gooijer regelmatig het nakijken. De gelijkmaker na ruim een uur werd ook ingeleid vanaf de linkerflank. Tjaronn Chery zette hard voor en Jorrel Hato werkte de bal in zijn eigen doel (1-1). Calvin Verdonk was even later dicht bij 1-2, maar keeper Ramaj keerde zijn omhaal.

Lasse Schöne kwam in de 76e minuut onder luid applaus van het publiek van zijn voormalige club Ajax in het veld. De Deen speelde met een van zijn eerste balcontacten Chery lastig aan. Jordan Henderson onderschepte en vond Brobbey, die de ingevallen Forbs succesvol in stelling bracht (2-1).

Ajax leek op weg naar een zwaarbevochten zege, totdat Schöne in de 95e minuut zich enigszins voor zijn foutje revancheerde. De Deen leidde de aanval in waaruit Rober González scoorde. Schöne had even eerder al met een vrije trap de bovenkant van de lat geraakt.