Terug

Volg Vandaag Inside

Aïcha Marghadi klaar met zelfmedelijden Tom Egbers en Jack van Gelder: ‘Nu is het afgelopen!’

30 mrt 2023, 09:53

Voormalig NOS-presentatrice Aïcha Marghadi heeft woensdagavond bij Beau uitgebreid verteld over de vernederingen en de neerbuigende opmerkingen die ze moest ondergaan toen ze bij NOS Sport werkte.

Marghadi zegt aan het begin van het interview dat ze niet van plan was om haar verhaal opnieuw te doen op tv, tot ze de reacties van Tom Egbers en Jack van Gelder zag: "Ik vond eigenlijk dat mijn publicatie in samenwerking met De Volkskrant voldoende was. Totdat ik twee gerenommeerde heren op tv zag bij verschillende talkshows, waarin ze zich onderdompelden in een walm van zelfmedelijden en slachtofferschap, dat ik dacht: Nu is het afgelopen!"

Marghadi vertelt bij Beau over haar tijd bij NOS Sport, waar ze door hoofdredacteur Maarten Nooter, die onlangs aftrad, al snel werd gewaarschuwd voor Tom Egbers, die ze als mentor wilde vragen. "Hij zei: dat lijkt me geen goed idee, Tom heeft moeite met mooie vrouwen", aldus Marghadi. "Maar daar ben ik toch zelf bij, zei ik. Hij sloeg met zijn vuist op tafel: dit gaat niet gebeuren!"

Ook vertelde Marghadi wat Jack van Gelder zei toen zij hem telefonisch vroeg haar mentor te worden. "Toen ik vroeg of ik gelegen belde, zei hij: Nou, ik zit in bad. Ik ben m'n hoofd aan het kaal scheren. Toen viel er een stilte en ik weet nog dat hij zei: Als ik in bad zit, zweet het erg, dan kan ik het goed scheren," vertelde ze aan Beau. "Ik dacht: is dit niet een beetje teveel informatie? Ik belde met m'n ogen dicht, want ik probeerde dat bad een beetje weg te krijgen." Toen Marghadi Van Gelder vroeg of hij haar mentor wilde worden, zei hij: "Alleen als je bij me in bad komt liggen. Op dat moment gebeurt er zoveel in je hoofd. Ik wilde adrem reageren, maar je weet niet wat je moet zeggen. Ik kon alleen maar zeggen: Jack, dankjewel, ik zie je op het werk. Op dat moment vond ik het heftig, want ik had namelijk al verhalen gehoord."

De oud-presentatrice is boos dat Egbers en Van Gelder in de media doen alsof zij geen schuld hebben aan het verziekte werkklimaat op de werkvloer bij NOS Sport. "Jullie ontnemen mij mijn verhaal, en die honderden andere mensen die dit overkomen is", aldus Marghadi. "Jullie zijn pionnen in een heel groot, giftig klimaat dat in stand wordt gehouden. Ze zeggen: de hoofdredactie had moeten ingrijpen. Ik denk: vriend, als jij je had gedragen dan hadden we dit allemaal niet mee hoeven maken."

Marghadi kan zich geen dag herinneren dat ze niet bij Maarten Nooter op kantoor zat, gefrustreerd of huilend. "Elke keer kreeg ik te horen: dit hoort erbij, kweek een ruggengraat. Ik zocht hulp bij de enige vrouwelijke hoofdredacteur, maar kreeg nul op het rekwest. Ik liep langs bij het hoofd communicatie, die toevallig Marokkaans was. Hij zei: dit is de cultuur hier, laat het van je afglijden."

Aïcha Marghadi roept ouders en onderwijzers op om kinderen respect en inclusie bij te brengen. Alleen op die manier kan er een verandering worden bewerkstelligd die ervoor zorgt dat een volgende generatie niet meer mee hoeft te maken wat zij meemaakte op de werkvloer bij NOS Sport: "Het is voor mij te laat, mijn tv-carrière is verwoest", aldus Marghadi. "Maar ik wil dat niet voor deze mensen hier."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.