Terug

Volg Vandaag Inside

Aangifte van jodenhaat tegen persoon die leuzen door microfoon riep voor Feyenoord-Ajax

Aangifte van jodenhaat tegen persoon die leuzen door microfoon riep voor Feyenoord-Ajax

6 apr 2023, 11:25

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gaat aangifte doen van jodenhaat, bevestigt CIDI-directeur Naomi Mestrom na berichtgeving van het AD. Woensdagavond werden buiten het stadion van Feyenoord in Rotterdam leuzen tegen joden geroepen bij de KNVB-bekerwedstrijd Feyenoord-Ajax. "Ik word hier moedeloos van, voel me als een plaat die blijft hangen. Het is ronduit jodenhaat", zegt Mestrom over de leuzen.

"We gaan aangifte doen tegen de persoon die de microfoon in handen had. Volgens mij zijn er prima camerabeelden. En als Feyenoord meent dat ze dit soort dingen niet meer willen, zullen ze ook meewerken", zegt de CIDI-directeur.

Op een podium buiten De Kuip voor de wedstrijd begon, riep iemand door een microfoon "Hamas, hamas, alle joden aan het gas", waarop toegestroomde supporters dit meeriepen. "Dit heeft echt een andere lading dan te zeggen dat je de rivaal bedoelt", zegt Mestrom. Tijdens dezelfde wedstrijd kreeg Ajax-middenvelder Davy Klaassen een aansteker tegen zijn hoofd gegooid, tot bloedens toe. Het duel werd gestaakt, maar later hervat.

Mestrom hoopt dat er een "waarschuwende werking" uitgaat van de aangifte. "Het gaat om het signaal dat je hiermee afgeeft. Blijkbaar werken andere methodes niet. Met de aangifte geven we aan dat je hiermee de grens over gaat."

CIDI zegt met enige regelmaat met Feyenoord te spreken over de leuzen en spreekkoren. De organisatie wil zeker contact zoeken met de club na de leuzen. "Ik geloof in hun intenties en de initiatieven die er genomen worden om duidelijk te maken aan supporters dat dit niet meer kan, maar ze bereiken de supporters niet. Die zullen altijd zeggen: we bedoelen het niet zo. Maar de retoriek heeft doorwerking in de maatschappij. Als je dit normaal gaat vinden, dan gaat een scholier het ook normaal vinden om het in de klas te roepen."

Met Ajax zegt het CIDI nog niet zover te komen. Volgens Mestrom is Ajax "heel moeilijk te bewegen". "Die zien niet dat het hun probleem is", zegt ze. "De geuzennaam joden hangt rond Ajax. Dat is actie-reactie: zij noemen zich joden. Daardoor zeggen andere clubs: wij doen anti-joodse uitspraken. Dus als je dit probleem echt wil aanpakken, moet je de geuzennaam aanpakken. Maar Ajax zegt: wij doen niet aan hatelijke koren, zij zien het niet als hun verantwoordelijkheid. Terwijl ik denk dat die verantwoordelijkheid bij hen ligt. Het een houdt het ander in stand", aldus Mestrom.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.