Terug

Volg Vandaag Inside

147 aanhoudingen rond Ajax-AEK: Ajax-supporters vernielen metro, Griekse fans mishandelen stewards

15 dec 2023, 08:39

Rond de wedstrijd van Ajax tegen AEK Athene zijn donderdagavond 147 supporters aangehouden, onder wie 140 aanhangers van de Amsterdamse voetbalclub voor openlijke geweldpleging. Ze werden opgepakt voor vernielingen in een metrostel bij metrostation Weesperplein. De Mobiele Eenheid werd daarbij ingezet, aldus de politie. Eerder gebruikten agenten de wapenstok tegen Ajaxsupporters die volgens de politie in de binnenstad op zoek waren naar confrontaties.

De politie meldt dat het verder "beheersbaar en ordelijk" verliep in de binnenstad, ook door "forse aanwezigheid" van de politie. Fatima Tougha, namens de politie verantwoordelijk voor de ordehandhaving rond de wedstrijd, noemt de ongeregeldheden onacceptabel. "Dit soort ongeregeldheden verpesten de sfeer van een voetbalwedstrijd en maakt dat supporters zich onveilig voelen. Dat is zorgelijk en onacceptabel."

Volgens de politie werden drie stewards in de Johan Cruijff ArenA mishandeld door Griekse supporters na een opstootje rond het gebruik van een laserpen door de supporters. De politie kon direct na de wedstrijd een verdachte aanhouden voor de mishandeling. De stewards raakten gewond en zullen op korte termijn aangifte doen. De recherche heeft de zaak in onderzoek, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Ook werden er Griekse supporters opgepakt voor onder meer openbare dronkenschap en het beledigen van de politie door een sticker met de opdruk ACAB (All Cops Are Bastards).

Burgemeester Femke Halsema sprak donderdagavond van "een smet op een spannende voetbalavond waar Ajaxfans veel plezier aan hebben beleefd". "Te vaak zijn hardekernsupporters betrokken bij openbare ordeverstoringen en het plegen van geweld. De driehoek neemt dit hoog op en zal hier opnieuw over spreken met de club en de KNVB", laat Halsema weten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol met de beste fragmenten, het meest spraakmakende nieuws, een kijkje achter de schermen en meer.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Vandaag Inside ontvangen met daarin het laatste nieuws, de leukste video's en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.