Feyenoord laat Sturm Graz kansloos (6-0) en neemt koppositie over

Europa League

15 sep 2022, 20:49

Feyenoord heeft zich in de Europa League op overtuigende wijze hersteld van de nederlaag in de openingswedstrijd van vorige week tegen Lazio (4-2). De Rotterdammers waren in De Kuip met liefst 6-0 te sterk voor Sturm Graz, de huidige nummer 3 uit Oostenrijk. Halverwege was het al 4-0.

Lazio verloor met 5-1 van het Deense FC Midtjylland, zodat alle vier de teams in groep F na twee wedstrijden op 3 punten staan. Feyenoord leidt op basis van het beste doelsaldo. Het elftal van trainer Arne Slot deed met de ruime zege vertrouwen op voor het uitduel met PSV van komende zondag in de Eredivisie. PSV kwam donderdag niet in actie. De uitwedstrijd tegen Arsenal werd vanwege het overlijden van koningin Elizabeth verplaatst naar 20 oktober.

Feyenoord opende al in de 9e minuut de score, uit een ingestudeerde vrije trap. Orkun Kökcü stuurde aan de rechterkant Alireza Jahanbakhsh diep. De Iraniër leek een voorzet te willen geven, maar hij zag de bal direct in het doel verdwijnen achter keeper Jörg Siebenhandl.

Sturm Graz raakte de 19-jarige Nederlander Emanuel Emegha (ex-Sparta) na een kwartier spelen kwijt met een schouderblessure.

Feyenoord liep in de 31e minuut verder uit. Verdediger David Hancko zette de aanval aan de linkerkant van het strafschopgebied zelf op en stond daarna, op aangeven van Jahanbakhsh, op de juiste plaats om te scoren. De thuisploeg drukte door. Oussama Idrissi gaf de bal in de 34e minuut met een hakbal mee op Marcos López, die vervolgens spits Danilo in stelling bracht: 3-0. Jahanbakhsh zorgde voor de ruststand van 4-0. Zijn schot, in de 41e minuut, werd van richting veranderd waardoor Siebenhandl kansloos was.

Jahanbakhsh dacht in de beginfase van de tweede helft zijn derde treffer te maken, maar de bal bleek even daarvoor over de achterlijn te zijn geweest. Via invaller Santiago Gimenez werd het toch nog 5-0. De Mexicaanse aanvaller stond pas net in het veld toen hij halverwege de tweede helft doel trof. Idrissi maakte de avond voor Sturm Graz met de 6-0, via de binnenkant van de paal, nog pijnlijker.

Feyenoord vervolgt de groepsfase over drie weken met een uitwedstrijd tegen Midtjylland.