AZ na gelijkspel bij FK Jablonec zeker van achtste finales

Conference League

25 nov 2021, 23:06

JABLONEC NAD NISOU (ANP) - AZ is doorgedrongen tot de achtste finales van de Conference League, het nieuwe Europese toernooi van de UEFA. De formatie van trainer Pascal Jansen is zeker van de eerste plaats in de groep, na het gelijkspel (1-1) bij FK Jablonec.

Al na 7 minuten kwamen de Tsjechen op voorsprong. Milos Kratochvil verlengde een vrije trap van Jan Krob met het hoofd en zag de bal met een curieuze boog over doelman Peter Vindahl Jensen heen gaan.

Pas tegen het einde van de eerste helft kreeg AZ wat mogelijkheden. Dat leidde tot schoten van Jordy Clasie en Vangelis Pavlidis, die beide nog werden geblokt.

Vervolgens had de toegenomen druk wel de gelijkmaker tot gevolg. Håkon Evjen, die als basisspeler de voorkeur had gekregen boven Albert Gudmundsson, maakte de treffer op aangeven van Pavlidis.

Ook na de hervatting kabbelde het duel min of meer voort. Er was een aardige poging van Jesper Karlsson, maar die slaagde er net niet in doelman Jan Hanuš met een boogballetje te verrassen. Clasie schoot hard, maar ietwat 'wild' naast. Aan de andere kant gaven de Alkmaarders echter vrijwel geen kansen meer weg.

Jaroslav Zelený van de thuisclub ontsnapte halverwege de tweede helft aan rood, na een grove overtreding op Evjen. De Oostenrijkse scheidsrechter Manuel Schüttengruber volstond vreemd genoeg met geel. De Noorse aanvaller viel enkele minuten later geblesseerd uit.

Vitesse

Vitesse kan in de groepsfase van de Conference League hooguit nog tweede worden, wat recht geeft op een zogenoemde tussenronde. Stade Rennes plaatste zich rechtstreeks voor de achtste finales, door in eigen huis in een boeiend duel gelijk te spelen tegen de Arnhemmers (3-3). Tottenham Hotspur, dat verloor met 2-1 bij Mura, staat nu gelijk met Vitesse. Mura is kansloos.